-: May 15, 2020 / admin

Cila nga ministritë e Kosovës nuk kanë certifikate SSL

Çfarë është SSL/TLS?

Eshtë një protokoll i zhvilluar pjesërisht nga Netscape në vitin 1990, për të siguruar vërtetësinë e uesbsajteve si dhe të lejojë që të gjitha të dhënat që kalojnë nëpërmjet një ueb serveri dhe një shfletuesi të ngelen private. Ky protokoll krijon një lidhje të kriptuar duke përdorur dy çelsa kriptografik, një “Private Key” dhe një “Publik Key” dhe tregohet në mënyrë tipike nga “https” dhe një dry i cili sh

Pse është i rëndësishëm?

Të dhënat e shkëmbyera duke përdorur vetëm http:// mund të kapen nga hakerat. Të dhënat mund të mblidhen ose të ndryshohen, duke krijuar rreziqe sa i përket privatësisë dhe sigurisë për përdoruesit. Gati të gjitha Ministrit e Kosovës  përdorin SSL/TLS këto ditë.

Nga numri i përgjithshëm i  12 Ministrive në Kosovës vetëm 2 ministri nuk posedojnë Secure Sockets Layer dhe ato janë :

  • Ministria e Integrimeve Evropiane
  • Ministria e Infrastrukturës

 

 

 

Posted in: Researchers